2022-02-25 10:37:21• hírek • közlemény

Harag Györgyről mutatnak be portréfilmet az Északi Színházban

február 26

A szerdán nagy sikerrel játszott Csongor és Tünde című előadást követően filmvetítéssel folytatódik a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia közös jótékonysági sorozata, melynek bevételeiből a Noe Partium Egyesületet támogatják Löchli Tünde egykori egyesületi elnök utolsó nagy projektjének a megvalósításában.

A nagy projekt célja a „Tündérhon” létrehozása. Ez lesz Románia első bárkaotthona, amely Mikolában, a helyi polgármesteri hivatal által adományozott telken épül fel. Az építkezés zajlik, köszönhetően az egyesület osztrák testvérszervezetének és a támogatóknak, akik 150.000 euróval segítették a terv megvalósulását. A most létrejövő Tündérhon lesz majd az otthona olyan fogyatékkel élő fiatalnak, akik egyelőre a szintén Mikolában található Mosolyház nevet viselő nappali központban töltik idejük nagy részét. De mi történik ezekkel a fiatalokkal, ha felnőnek, szüleik eltávoznak az élők sorából, vagy csak nem tudják tovább nevelni, ápolni őket? Ekkor lelnek új otthonra, Tündérhonban!


Február 26-án 19 órai kezdettel az Északi Színházban lesz látható a Magyar Művészeti Akadémia által készített „Ha a játék valósággá változik” – Harag György élete és színháza című portréfilm, melyet a szatmári közönség a jótékonyságú célú zártkörű vetítésen elsőként láthat majd.


Az 52 perces dokumentumfilm a Magyar Művészeti Akadémia In memoriam... portréfilm sorozatában készült a kiváló korszakos erdélyi magyar színházrendező, Harag György emléke előtt tisztelegve. A filmben a korabeli előadásfelvételek, archív anyagok mellett pályatársak, barátok vallanak a kor színházának mindennapjairól, Harag munkamódszeréről, magánéletéről és arról a határtalan embertársi szeretetről, amely személyiségéből áradt, és amely egész életét és színházát mélyen átjárta. A megszólaló riportalanyok közt van Harag Ilona, a rendező özvegye, Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának igazgatója, Tompa Gábor, Sebők Klára, Rekita Rozália, Farkas Ibolya, Kincses Elemér, Nagy Miklós Kund, Kovács Levente, Lukács Sándor, Meller András, Ladik Katalin. A filmet a marosvásárhelyi zeneszerző, Csíky Boldizsár művei teszik különösen emelkedetté. 


Az előadásra jegyek kaphatók a Szatmárnémeti Északi Színház jegyirodájában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: